Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ- Η ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ

Ο ΜΙΚΡΌΣ ΠΡΊΓΚΙΠΑΣ

Πως ονομάζεται η Έρημος που βρέθηκε ο Μικρός Πρίγκιπας;

Η έρημος που βρέθηκε ο Μικρός Πρίγκιπας ονομάζεται Σαχάρα.
Γράψε λίγα στοιχεία για την έρημο Σαχάρα;

Απο  τα σύνορα της στον Ατλαντικό έως την κοιλάδα του Νείλου καλύπτει απόσταση 4.000 χλμ., και από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο της 1.500 έως 1.800 χλμ . Επίσης ο βαθμός ξηρασίας του αέρα είναι πολύ υψηλός, κάτι που επηρεάζει τα όποια πιθανά βραχυπρόθεσμα αποθέματα νερού και τα κάνει να εξατμίζονται γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τη μέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 50 °C, το βράδυ κατεβαίνει υπό το μηδέν. Αυτές οι διαφορές της θερμοκρασίας, συντελούν στην δημιουργία ανέμων που είναι αρκετά ισχυροί και συχνά οδηγούν σε εμφάνιση ανεμοστρόβιλων γνωστών με το όνομα τζιμπλί, χαμσίν ή και χαρματάν.

Να αναφέρεις μερικές από τις φυλές ιθαγενών που ζουν στην έρημο;

Πιο γνωστή περιοχή της Σαχάρας είναι η νοτιοαλγερινή Σαχάρα, όπου υπάρχουν αρκετές οάσεις και συνοικισμοί, όπως η Τουγγούρτ, με 3.000 κατοίκους. Στην κεντρική Σαχάρα βρίσκεται και η λεκάνη του Φεζαν όπου βρίσκεται και η πόλη Μαρκουζ με 9.000 κατοίκους, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής Λιβύης. Οι φυλές που ζουν στις ερήμους συγκεντρώνονται στις οάσεις και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι είναι νομάδες, εκτρέφουν καμήλες και αιγοπρόβατα. Από τα ζώα αυτά παίρνουν το γάλα, το κρέας, το δέρμα και το μαλλί. Φορούν φαρδιά ανοικτόχρωμα ενδύματα, για να προστατεύονται από τη ζέστη. Οι γεωργοί κατοικούν σε σπίτια κατασκευασμένα από φοινικόκλαδα και καλλιεργούν σιτηρά και διάφορα λαχανικά.
Τί είναι η όαση; Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της όασης;

Στις ερήμους μπορούμε να συναντήσουμε περιοχές, όπου υπάρχει νερό και βλάστηση και λέγονται οάσεις. Χαρακτηριστικό φυτό της όασης στην έρημο Σαχάρα είναι η χουρμαδιά, η οποία για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία αναπτύσσει βαθιές ρίζες που φτάνουν και τα 30 μέτρα βάθους. Η όαση είναι γόνιμη εδαφική έκταση μέσα σε έρημο. Εξαιτίας της γονιμότητας του εδάφους της και της νερού , που κάνει γόνιμη μια έκταση, σε περισσότερο ή λιγότερο ευρεία κλίμακα, ανάλογα με την αφθονία του, καθίσταται τόπος κατάλληλος για ανθρώπινη κατοίκηση. περισσότερο ή λιγότερο ευρεία κλίμακα, ανάλογα με την αφθονία του, καθίσταται τόπος κατάλληλος για ανθρώπινη κατοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου